10.04.2018

Sikre de beste (umulige) hodene – 10 moderne tips

Selv om det har vært et arbeidsgivers marked de siste årene så er det visse områder hvor etterspørselen etter høy kompetanse er så stor at det er vanskelig å sikre de beste hodene. Noen ganger nesten umulig. Skal du allikevel klare å hente de beste (og umulige) så må du rett og slett tenke nytt. Vi lever tross alt i 2018.

Jeg har selv 15 år + erfaring som Hodejeger innenfor områder hvor det ofte er vanskelig / umulig å finne gode kandidater, det være Software Utviklere og Embedded folk, geofysikere, høyt tekniske lederstillinger osv. Her skal jeg dele noen moderne tips med deg slik at du faktisk gir selskapet gode muligheter til å hente de beste og «umulige».

Men først er det viktig å ha i bakhodet; De menneskene du er ute etter er mennesker som mest sannsynlig er i jobb, trives godt i jobben de har og de blir nedringt av hodejegere som vil snakke med de. Det er med dette i bakhodet at du skal lese tipsene mine nedenfor.

 

  1. Innhold i stillingsannonse– Det å legge ut en gørr kjedelig annonse med en rekke bullets om hva du krever hjelper lite. Du skriver mest sannsynlig det samme som alle andre og de få hodene som ser denne annonsen vil bli så langt fra inspirert at de tankene de hadde om å skifte jobb fort forsvinner når de sovner foran skjermen. Tenk heller på annonsen som markedsføring av din bedrift og denne muligheten. Dropp alle kravene. Skriv litt nytenkende. Ja, skriv noe kult og vis at dette er et selskap som virkelig skiller seg ut. Inspirer.
  2. Hvor du annonserer – Joda, finn.no, medier osv. kan være en god mulighet å markedsføre ditt selskap på, men om det når fram til de gode hodene er svært usannsynlig. Skal du sikre deg at du når ut så må du se på andre kanaler også. Den store er jo SoMe. LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter og mer. Ikke bare det; tenk også på industri / bransjerelaterte magasin og internettsider. Kanskje til og med apper? Her er det mulig å nå fram til de gode hodene som er i jobb. De som besøker disse sidene av ingen annen grunn enn at de følger med på hva som skjer i bransjen og innenfor teknologien.
  3. Alternative annonser – I tillegg til en kul og inspirerende annonsetekst så må du også bruke andre metoder. En video med CEO på 1. minutt hvor hun eller han forteller om selskapet på en inspirerende måte vil ofte nå ut. Kanskje også en video med en ansatt? Du kan også lage noen kule og moderne «postere» som kan legges ut på SoMe. Ikke bare fanger det oppmerksomhet, men det sprer seg også på en helt annen måte enn en generisk annonse.
  4. Når du deler i SoMe. Algoritmene i SoMe er noe tilfeldige og deler du en link fra en annonse på finn.no vil denne spre seg helt annerledes enn en link fra bedriftens hjemmeside. En poster lastet opp som MP4 vil igjen nå ut på en helt annen måte. Desto mer og desto mer forskjellige metoder desto bedre.
  5. Bruk dine ansatte. En ting som er veldig vanlig i USA og UK er å tilby en eller annen form for «reward» til en ansatt som kan tipse om en god kandidat. Trenger ikke være så mye. En weekend for to, en middag på fin restaurant, en ny teknologi-dings eller hva det måtte være.
  6. Konkurranse for ansatte å dele i SoMe. Få dine ansatte til å dele annonser, video, postere osv. i SoMe. Igjen, kan du lage en konkurranse for de som deler.
  7. Proaktiv kontakt – Joda, du bruker kanskje en hodejeger på dette, men sørg for at det er en god og moderne hodejeger. Med det mener jeg ikke en hodejeger som sender en melding til potensiell kandidat / eller ringer og ber om de kommer inn for en prat. Eller en som tror han som hodejeger er mer viktig enn det du som arbeidsgiver er. Hvorfor skal kandidaten gidde det liksom? Nei, her må man skape interesse hos kandidaten før man i det hele tatt krever noe. Be din hodejeger om å vise deg hvordan de gjør dette. Det kan være forskjellen mellom å sikre den beste eller ikke finne noen i det hele tatt.
  8. De er interessert i deg. Igjen når du bruker hodejeger, ikke la hodejeger gjøre det vanskelig for kandidaten med tanke på å møte deg og din bedrift. Det er deg kandidaten er interessert i, eller skal bli interessert i, og da nytter det ikke at hodejeger holder igjen for å fullføre sine 3 fine runder med intervjuer og tester. Nei da mister du dem.
  9. Førstegangsintervju. I ditt hode så skal ikke dette være et intervju. Det skal være ett innsalg og en prat for å inspirere. Altså; din jobb er få å kandidat mer interessert i selskapet. Der mulig så la dem møte andre ansatte, sørg for at det er litt liv og røre den dagen de kommer inn og sørg for at de går ut av møtet mye mer interessert enn da de kom. «kult» skal de tenke.
  10. Behandle alle med respekt. Svar alle som er interesserte (Eller be hodejeger gjøre dette) selv de som ikke er relevante i det hele tatt. Du har alt å tjene på dette og hvem vet; kanskje en av de som var et nei kan tipse deg om en annen kandidat. Det gjør de kun dersom der har blittbehandlet godt.

I OG-S AS har vi innsett at man må tenke nytt og kult for å sikre de beste hodene for våre kunder. Forrige måned var vi med i ansettelsen av en leder på høyt teknisk nivå innenfor Software og IOT. Da vi kontaktet kandidaten første gang så var det via en bekjent. Vi trengte denne gang ikke selge muligheten til henne. Hun hadde allerede sett en video med CEO som vi hadde lagt ut over alt av sosiale medier. Det hadde inspirert og selv om hun ikke i det hele tatt hadde tenkt å flytte på seg så ble hun trigget av dette. Etter å så ha fulgt punktene 8, 9 og 10 så ble det en ansettelse. En person som aldri hadde søkt på stillingen og en person som ikke hadde funnet seg i lange utdaterte prosesser med en hodejeger i fin dress og noen fine ord på deres hjemmeside.

Så ja, det er fult mulig å sikre de beste og umulige hodene, uavhengig av størrelse på selskapet, men man må våge å tenke nytt.

Er du et lite eller mellomstort selskap i Stavanger så er du hjertelig velkommen på frokostseminar hvor vi snakker mer om nettopp dette i mai. Er du på Østlandet så et bare å ta kontakt med meg for å sette opp et møte. Jeg elsker å høre og lære mer om teknologiselskap for framtiden og vil gjerne også fortelle litt om hvordan vi kan sikre de beste og umulige hodene for din bedrift.

#dittrenommeervårmisjon #framtidenshodejeger

Erik Falk Hansen | Daglig Leder | OG-S AS | 40 43 54 93 | efh@ogsnorway.com