07.12.2017

Annonsering av stillinger del 4: Via rekrutteringsbransjen

Mange selskap velger å overrekke ansvaret for rekruttering til et eksternt rekrutteringsselskap, det være en Hodejeger / Search selskap, konsulentselskap eller bemanningsbyrå. Samtidig vil det i mange tilfeller også være aktuelt å kjøre en annonsekampanje som styres av det eksterne selskapet, og det er dette jeg skal skrive om i dag. Du ser; Her går mange selskap “rett i fella” og det er blitt et Norsk fenomen at rekrutteringsselskap lar deg som kunde betale for deres egen branding, og kanskje enda verre; Du ødelegger dine muligheter for å nå ut til de beste kandidatene.

Det som vanligvis skjer i situasjoner der et selskap bruker eksternt byrå for å finne de beste hodene er at man i sammen blir enige om en strategi rundt hvordan man skal sikre de beste hodene. Da vil ofte rekruttererer foreslå at stillingen annonseres, noe du som kunde også kanskje tenker er en god ide. Annonsering kan være smart av to grunner:

 1. Nå ut til så mange kandidater som mulig
 2. Indirekte markedsføring av selskapet og at selskapet gjør det bra

Så til det som virkelig forundrer meg. Hvorfor godtar de fleste selskap da at rekrutteringsselskapet annonserer stillingen under deres logo, med link til deres egen hjemmeside og med link til deres egne sider i Sosiale Medier?

Nei ikke vet jeg. Kanskje det bare er blitt sånn og kanskje noe du som arbeidsgiver ikke har tenkt så mye på, men nå kan du enkelt endre dette, og jeg skal fortelle deg hvorfor du burde endre dette.

 1. Hvilken logo tror du en jobbsøker (aktiv eller passiv jobbsøker) vil bli mest oppmerksom på der de raskt ser gjennom stillingsannnonsene på finn.no, i DN, på petro.no eller andre portaler? Jo selvfølgelig er det logoen til ditt selskap. Det selskapet de kanskje alltid har hatt lyst å jobbe eller det selskapet de allerede kjenner godt til. Aksepterer du at rekrutteringsselskap bruker deres egen logo så betaler du automatisk for å unngå å kanskje nå ut til de beste kandidatene. Høres litt ulogisk ut når en tenker på det..
  La oss se på et eksempel: Hun jobber i et oljeserviceselskap, men har alltid hatt lyst å jobbe for et av de store oljeselskapene dersom muligheten byr seg. En dag ser hun en annonse for “drømmejobben” som Senior Geofysiker i Statoil. OK, hun er i jobb og trives, men dette er jo en jobb hun bare må søke på og klikker derfor på annonsen.
  Eller
  En dag ser hun en stilling gjennom HodejegerNorge AS for Senior Geofysiker. Hun går raskt forbid og trykker seg ikke en gang inn på stillingsannonsen.

  Ja, forskjellen på å sikre den beste kandidaten kan være så liten. Du velger selv, men du har alt å tjene på at annonsen som rekrutteringsselskap legger ut kun har ditt selskaps logo i annonsen.

 2. Så var det branding biten. Når du først utlyser en stilling så er dette noe av den beste markedsføringen du kan gjøre som selskap. Du kan få trafikk på selskapet hjemmeside og du kan få trafikk på selskapets sider i Sosiale Medier sider. Ja, du kan rett og slett få hele markedet og bransjen til å snakke positivt om ditt selskap. Og det er her mange begår en stor tabbe. De lar rekrutteringsselskapet skrive en annonse på deres egen hjemmeside og på deres egne sider i Sosiale Medier for så å dele linken til denne siden via flere forskjellige kanaler (I tillegg til at de bruker egen logo ref. punkt 1). Hvorfor gjør de det? Jo de sier jo ikke nei takk til at du som kunde betaler for at de selv kan få gratis markedsføring. De sier ikke nei takk til at kunden betaler for at de skal få sitt eget navn ut i markedet og vise at de har mange oppdrag. Selvfølgelig ikke, men her må du som selskap sette foten ned. Be rekrutteringsselskapet om at de kun “sprer” linken til stillingen hvor den da tar kandidaten videre inn til ditt selskaps hjemmeside. Deler de videre i Sosiale Medier så forlanger du akkurat det samme. Husk; Hvorfor skal du betale noen for å gjøre deg en bjørnetjeneste? Nei, dette er ikke veien å gå og du taper enormt på å ikke fremme ditt selskap.

Nå vil ikke dette være gjeldende dersom du ikke ønsker å gå “høylytt” ut med at selskapet ditt er i rekrutteringsmodus, men der du ønsker å vise fram selskapet, og der du ønsker å sikre de beste hodene, ja da ber du rekrutteringsselskapet om å kun fremme din bedrift i rekrutteringsprosessen og ikke dem selv.